Nascholing en het buitenland

U kunt alleen nascholing volgen in het land waar u woont of werkt.

Als u een EU rijbewijs met code 95 of een EU kwalificatiekaart heeft, kunt u deze bij de RDW omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Als u de volledige 35 uur nascholing in het buitenland heeft gevolgd kunt u dit omwisselen en bij laten schrijven op een Nederlands rijbewijs.

Als u in het buitenland nascholingscursussen heeft gevolgd, maar de nascholing niet volledig heeft afgerond, kunt u deze losse cursussen bij het CBR laten registreren. U moet hiervoor:

 • Aantonen dat u heeft deelgenomen aan een nascholingscursus die voldoet aan de eisen van de Richtlijn vakbekwaamheid bij een daarvoor gecertificeerde opleider. Dit kan door het aanleveren van een originele verklaring of certificaat afkomstig van de autoriteit of van de opleider uit het EU land waar u nascholing heeft gevolgd.
 • Vervolgens moet u aantonen dat u tijdens het volgen van de nascholing in het betreffende land woonde en/of werkte.

  U kunt uw verzoek tot registratie sturen naar:
  CBR, divisie CCV
  Postbus 1810, 2280 DV
  Rijswijk

  Nederlandse nascholing registreren in het buitenland

  U kunt de nascholing alleen in het land volgen waar u woont of werkt. Als u uw in Nederland behaalde vakbekwaamheid in het buitenland wilt laten registreren (om een code 95 op uw EG/EER rijbewijs te verkrijgen), heeft u een omwisselcertificaat nodig.

  Om een omwisselcertificaat basiskwalificatie aan te kunnen vragen, moet u beschikken over geldige uitslagen met resultaat ‘voldoende’ voor de vakbekwaamheidsexamens en praktijktoetsen.

  Als u in Nederland gevolgde nascholing wilt laten registeren in het buitenland dan kunt u bij het CBR een omwisselcertificaat aanvragen. Met dit certificaat kunt u in het buitenland aantonen dat u in Nederland nascholing heeft gevolgd. Het CBR adviseert hierbij om eerst na te gaan bij de bevoegde autoriteit van het betreffende land of dit certificaat daar geaccepteerd wordt. In sommige landen is het niet mogelijk om losse cursussen te laten registreren. Het CBR adviseert u daarom om de hele 35-urige nascholing in Nederland te volgen.

  Voor het aanvragen van een (omwissel-)certificaat gebruikt u het aanvraagformulier:

   

  Plaats op uw profiel: LinkedIn