WRM-bevoegdheid instructeur controleren

26-02-2023

Innovan

Bij verschillende Code 95 opleidingen heeft een instructeur een WRM-bevoegdheid nodig. Om te controleren of een docent bevoegd is kun je eenvoudig op basis van achternaam zoeken in het register van het IBKI.

Alleen als de rijinstructeur bevoegd is zie je zijn naam, geboortejaar, categorieën (aangevinkt) waarvoor de rijinstructeur bevoegd is en tot hoe lang de WRM-bevoegdheid geldig is.

Je vindt de bevoegdheidschecker hier: WRM Bevoegdheidschecker IBKI

Wat is de verplichte WRM-bijscholing?

Een WRM-certificaat is 5 jaar geldig. Onderaan op de WRM-bevoegdheidspas staat daarom "geldig tot (datum)". Het is belangrijk dat je voor de verloopdatum de verplichte WRM-bijscholing volgt en een geldige originele VOG bij IBKI inlevert. Anders zal IBKI uw bevoegdheid niet verlengen.

Het is raadzaam om niet te wachten met de verplichte bijscholing (praktijk/theorie) totdat je bevoegdheidspas bijna verloopt. Er is namelijk ook tijd nodig bij IBKI voor administratieve verwerking en productie van het pasje. Ook een VOG kost tijd: de aanvraag duurt normaal maximaal 4 weken. 
Vraag de VOG dan ook 6 maanden voor je pas verloopt aan, dan ben je in ieder geval op tijd. Let op dat je dit niet eerder doet, omdat een VOG maximaal 6 maanden oud mag zijn op de verloopdatum van je pas.

Daarnaast zit er gemiddeld 6 weken tijd tussen de praktijkbegeleiding en een eventuele herkansing, een kortere periode is mogelijk, maar niet altijd. 

De bijscholingsverplichting voor 5 jaar is:

  • Praktijkbegeleiding: je geeft één keer in de periode van vijf jaar een praktische rijles aan een echte rijbewijsleerling. Een IBKI-examinator beoordeelt deze rijlessen. De beoordeling moet voldoende zijn. Er zijn twee herkansingen mogelijk. Een voldoende resultaat voor een aanvullende WRM-categorie (A, C, D of T) telt als een praktische bijscholing.

  • Theoretische bijscholing: je volgt zes dagdelen van drie uur theoriecursussen. Hierbij doe je geen examen, maar je aanwezigheid is wel verplicht. Eén bijscholing moet altijd over wet- en regelgeving gaan. Verder mag je vrij kiezen uit een lijst met cursusonderwerpen die elk jaar wordt aangevuld. Dezelfde cursus twee of meer keer volgen in de geldigheidperiode van je certificaat is niet toegestaan.

Als je aan je bijscholingsverplichting hebt voldaan én IBKI heeft op tijd je VOG ontvangen, krijg je ongeveer een week voor de verloopdatum je nieuwe bevoegdheidspas. Je hoeft dan daarvoor niets meer te doen.

IBKI waarschuwt je niet als je niet genoeg bijscholing hebt gevolgd, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Wel krijg je zes maanden en zes weken voor je verloopdatum een herinnering dat je pas binnenkort verloopt.

Meer informatie vindt je op de website van het IBKI: Website IBKI

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Plaats op uw profiel: LinkedIn