Vrijstelling Code 95 vervalt op z'n vroegst 1 april 2020

15-08-2019

Slider afbeelding 2

De wetswijziging waarin is vastgelegd dat oudere beroepschauffeurs de vrijstelling voor Code 95 kwijtraken, treedt op z’n vroegst 1 april 2020 in werking. Volgende week worden de 24.000 chauffeurs op wie dit betrekking heeft per brief door het ministerie van IenW ingelicht. Dat blijkt uit navraag van RijschoolPro bij het ministerie.

Beroepschauffeurs geboren voor 1 juli 1955 moeten verplicht nascholing volgen om de Code 95 op hun rijbewijs te behouden. Alle gevolgde nascholing vanaf 1 april 2015 telt mee. Eerder was deze groep uitgezonderd van de nascholingsplicht. Dat was in strijd met Europese richtlijnen en daarom komt er nu een wetswijziging aan. Wie niet voldoet aan de eisen raakt de Code 95 kwijt. In totaal hebben 24.000 mensen de Code 95 op het rijbewijs staan, daar zitten naar schatting 11.000 beroepschauffeurs tussen. Wie zich niet laat bijscholen verliest de bevoegdheid en is verplicht het rijbewijs om te ruilen voor een nieuw exemplaar zonder de code. 

Richtlijn vakbekwaamheid 

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs voor het beroepsmatig besturen van een voertuig. De richtlijn Vakbekwaamheid waar de code bij hoort is vijf jaar geldig en kan worden verlengd door het volgen van minimaal 35 uur nascholing in vijf jaar tijd. 

Uit eerder onderzoek van het ministerie bleek dat ongeveer 30.000 chauffeurs te maken zouden krijgen met het stopzetten van de vrijstelling voor Code 95. Nu blijkt het in de praktijk om 24.000 mensen te gaan. 

De Ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994. De Parlementaire goedkeuring moet nog volgen. Uit navraag blijkt dat de wijziging op z’n vroegst 1 april 2020 in werking treedt. 

Persoonlijke brief 

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt alvast een voorschot op het in werking treden van de wet door rijbewijshouders die persoonlijk met deze wetswijziging te maken krijgen per brief te informeren. “Dit gebeurt met name om de beroepschauffeurs onder hen te attenderen op de consequenties van de wetswijziging en hen aan te zetten tot actie, namelijk het volgen van nascholing”, valt te lezen in een brief van de bewindsvrouw aan de Kamer. De waarschuwingsbrief aan chauffeurs moet ervoor zorgen dat de zij op het moment dat de wetswijziging in werking treedt, beschikken over een geldige Code 95. 

Praktijk 

Op de website van de Rijksoverheid is te vinden wat per rijbewijs de gevolgen zijn en wat er nodig is voor behoud van de Code 95. Vrachtwagenchauffeurs met een C-rijbewijs behaald voor 10 september 2009 moeten voor 1 april 2020 35 uur aan nascholing hebben gevolgd. Zij hoeven geen basiskwalificatie te halen. Na 2020 moet elke vijf jaar opnieuw aan de nascholingsplicht worden voldaan. Wie ná 10 september 2009 zijn C-rijbewijs heeft gehaald moet voor 1 april 2020 eerst een basiskwalificatie halen en elke vijf jaar bijscholing volgen. 

Buschauffeurs met een D-rijbewijs behaald vóór 10 september 2008 moeten voor 1 april 2020 35 uur nascholing volgen. Zij hoeven geen basiskwalificatie te halen. Ook voor deze groep geldt dat na 2020 elke vijf jaar opnieuw aan de nascholingsplicht moet worden voldaan. Wie het D-rijbewijs heeft behaald ná 10 september 2008 moet wel eerst een basiskwalificatie halen en aan de nascholing voldoen. 

Bron: Rijschoolpro.nl

Bekijk alle nieuwsberichten

Plaats op uw profiel: LinkedIn