Veiligheidsprotocol Rijschoolbranche

08-05-2020

Veiligheidsprotocol

Brancheorganisaties BOVAG, FAM, LBKR en VRB hebben zich op dit moment voorbereid middels een gedegen veiligheidsprotocol dat een veilige en verantwoorde herstart mogelijk maakt. 

Minister Van Nieuwenhuizen juicht het initiatief van de sector toe: "Deze moeilijke tijden vragen veel geduld en flexibiliteit van alle ondernemers in de rijschoolbranche. Vanaf maandag kunnen de rijlessen gelukkig weer opstarten en zetten we een eerste stap in de goede richting. Met dit protocol neemt de rijschoolbranche verantwoordelijkheid voor de veiligheid van leerlingen en instructeurs. Dat waardeer ik zeer."

In het protocol ‘veilig werken in de rijschoolbranche’ staan de volgende veiligheidsmaatregelen voor de rijschoolsector opgesomd.  

A. Check vooraf. De rijschoolhouder is verantwoordelijk dat voorafgaand aan de dienstverlening wordt vastgesteld dat zowel instructeurs, leerlingen als huisgenoten van voorgenoemde groepen geen klachten hebben die passen bij COVID-19. Voorafgaand aan de werkdag dienen aan de instructeurs de volgende twee controlevragen te worden gesteld: 

  1. Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad? 
     
  2. Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten? 

B. De instructeur dient voorafgaand aan elke les dezelfde vragen te stellen aan de leerling. Worden hier beide vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten. 

C. Tijdens de les is de airco en luchtventilatie zoveel mogelijk uit houden en blijven ramen zoveel mogelijk gesloten om luchtcirculatie tegen te gaan. 

D. Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht (Voor dit desinfecteren en luchten maken we een checklist, afgeleid van het protocol). 

E. Aanvullend kunnen leerling en instructeur zelfstandig besluiten om een eenvoudig soort mondkapje te dragen en handschoenen. Leerlingen moeten zelf zorgdragen voor deze beschermingsmaterialen als ze die willen dragen. 

Bekijk alle nieuwsberichten

Plaats op uw profiel: LinkedIn