Hoe zat het ook al weer met gevolgde nascholing in het buitenland?

18-04-2023

Istockphoto-696217696-612x612

Nederlandse nascholing registreren in het buitenland

Nascholing kan alleen gevolgd worden in het land waar je woont of werkt. Als je bijvoorbeeld in Nederland de Code 95 vakbekwaamheid hebt behaald en geen Nederlands rijbewijs hebt, dan heb je een kwalificatiekaart bestuurders nodig.

De kwalificatiekaart bestuurders kun je bij de RDW via de website aanvragen.

Als je in Nederland nascholing hebt gevolgd maar nog niet helemaal hebt afgerond, kun je de gevolgde Code 95 cursussen laten registreren in het buitenland. Hiervoor kun je bij het CBR een deelcertificaat aanvragen. Hiermee kun je in het buitenland aantonen dat je in Nederland nascholing hebt gevolgd.

Je kunt het volgende aanvraag formulier gebruiken om het deelcertificaat aan te vragen:


Let op: Niet ieder land accepteert een deelcertificaat. Het is raadzaam om vooraf te controleren of in het betreffende land het deelcertificaat wordt geaccepteerd.
 

Nascholing gevolgd in het buitenland

Je kunt alleen Code95 nascholing volgen in het land waar je woont of werkt.

Als je een EU rijbewijs met Code 95 of een EU kwalificatiekaart hebt, kun je die bij de RDW omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Op de website van de RDW vindt je meer informatie hierover.

Indien je 35 uur nascholing gevolgd hebt in het buitenland kun je dit omwisselen en bij laten schrijven op een Nederlands rijbewijs via de website van de RDW.

Als je nog niet de volledige 35 uur gevolgd hebt kun je ook losse cursussen bij het CBR registreren. Je moet hiervoor het volgende:
- Aantonen dat je hebt deelgenomen aan een nascholingscursus die voldoet aan de eisen van de richtlijn vakbekwaamheid, bij een gecertificeerde opleider. Dit kun je doen door het aanleveren van een originele verklaring of certificaat van de autoriteit of opleider uit het EU land waar de Code 95 nascholing gevolgd is.
- Vervolgens moet je aantonen dat je tijdens het volgen van de nascholing in het betreffende land woonde en / of werkte.

Dit registratieverzoek kun je sturen naar: CBR, divisie CCV, Postbus 1810 2280 DV, Rijswijk

Nederlandse nascholing volgen als buitenlandse kandidaat

Je kunt de nascholing alleen volgen in het land waar je op het moment van de cursus woont of werkt.
De opleider moet dit machtigingsformulier (hieronder te downloaden) invullen zodat je kunt deelnemen aan de Nederlandse nascholing en de uren kunnen worden bijgeschreven. 

Bekijk alle nieuwsberichten

Plaats op uw profiel: LinkedIn