Duitse rijscholen vragen om landelijke heropening

28-04-2020

Duitse rijschool

In Duitsland zijn de rijscholen klaar om weer op te starten. Brancheclub BVF heeft een landelijke richtlijn opgesteld waarmee veilig gelest kan worden. Het dragen van een mondkapje is in de richtlijn verplicht. BVF vraagt om een landelijke openstelling waarbij alle rijscholen dezelfde voorzorgsmaatregelen naleven, nu gelden in verschillende deelstaten verschillende regels en wordt in Noordrijn-Westfalen alweer gelest.

De Bundesvereiniging der Fahrlehererverbände (BVF) heeft richtlijnen opgesteld waarmee alle rijscholen aan de slag kunnen zodra het beroepsverbod in het hele land is opgeheven.

Richtlijn

In de richtlijnen valt het volgende te lezen: alle rijscholen maken een hygiëneplan zoals past bij hun rijschool. Bij theorielessen en nascholing moet voldoende afstand worden gehouden. Bij motorrijles moeten leerlingen eigen kleding, helm en handschoenen dragen. Bij rijlessen waarbij de afstand niet in acht kan worden genomen is het dragen van een masker waarbij mond en neus worden bedekt verplicht. In het voertuig mogen alleen de leerling en instructeur zitten.

Tijdspad

Er staat nog geen datum vast waarop alle Duitse rijscholen weer open mogen. De BVF vraag de overheid om een tijdspad. Quentin zegt: “Dat is nodig om de rijscholen planningszekerheid te bieden en een faillissementsgolf te voorkomen. Ook mag niet worden vergeten dat voor veel vitale beroepen een rijbewijs een must is. Rijscholen zijn een belangrijke bouwsteen in de maatschappij, zodat je kunt blijven werken in vitale beroepen.”

In Duitsland worden de coronamaatregelen per deelstaat uitgevoerd. Vandaar dat in Noordrijn-Westfalen nu al gelest mag worden. Quentin noemt die openstelling volstrekt onaanvaardbaar. Ten tijde van het opheffen van het verbod in de deelstaat lag er nog geen plan klaar over benodigde voorzorgsmaatregelen. Daarom gingen sommige rijscholen wel lessen, terwijl anderen gesloten bleven. “Ik vind het onbegrijpelijk hoe je rijscholen kunt openen zonder een richtlijn voor beschermende maatregelen.”

Raadsel

Quentin vervolgt: “Dit gebrek aan planning is mij ook een raadsel. In één deelstaat kan de rijschool open, terwijl in een naburige stad rijles is verboden. Deze chaos mag niet langer duren. Het zou logisch zijn als de federale staten het eens zouden worden over een uniforme opening.”

Volgens een enquête heeft 30 procent van de rijscholen onvoldoende steun om de crisis te doorstaan. Dat betekent dat 3.000 van de ongeveer 10.000 rijscholen in Duitsland op omvallen staan als de lockdown nog veel langer duurt.

“We zijn ons zeer bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben. Dat geldt niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor die van onze leerlingen”, sluit Dieter Quentin af.

Bron: Rijschoolpro.nl

Bekijk alle nieuwsberichten

Plaats op uw profiel: LinkedIn