Actualisering vakbekwaamheid & Nieuwe regels Zwitserland

20-06-2020

Verkeerseducatie

Onlangs is in de LinkedIn poll de opleiding Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur gekozen als een opleiding waar op dit moment veel belangstelling naar is, vandaar dat we in deze blog hier nader op in gaan.

Veranderende regelgeving

Regelmatig zien we dat verkeersregels veranderen in zowel Nederland als in andere landen binnen de Europese unie. Als (internationaal) vrachtwagenchauffeur krijg je hier dagelijks mee te maken.
Om periodiek toch op de hoogte te worden gebracht van de wijzigingen, is de Code95 opleiding "Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur" een interessante opleiding om te volgen.
Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld veilig rijgedrag, gewijzigde regels, fysieke gezondheid, wetgeving, handelen en hulpverlening bij ongevallen en de digitale tachograaf.
Al met al zeer belangrijke onderwerpen waar een beroepschauffeur dagelijks mee te maken krijgt.

Vanaf 2021 nieuwe regels wegverkeer Zwitserland

Tijdens de opleiding actualisering vakbekwaamheid wordt er ook ingegaan op gewijzigde verkeersregels.
Zo zullen bijvoorbeeld weggebruikers in Zwitserland vanaf volgend jaar het zip-principe moeten volgen als een rijstrook van een snelweg moet worden verwijderd. Dit betekent dat auto- en vrachtwagenchauffeurs de voertuigen op de vrijgemaakte rijstrook moeten laten draaien. Dit om te voorkomen dat bestuurders bij het verwijderen van rijstroken te vroeg overschakelen naar de resterende rijstrook. Wie de regel niet volgt, krijgt een boete.

Weggebruikers moeten een reddingsstraat vormen

Vanaf januari is het ook nieuw in Zwitserland om een ​​reddingsstraat te vormen. Net als in Duitsland moeten weggebruikers tussen de linker- en rechterrijstrook – bij wegen met drie rijstroken tussen de linker- en de twee rechterrijstrook – voldoende ruimte overlaten voor hulpverleningsvoertuigen zonder de pechstrook te bezetten. Bij overtreding wordt ook een boete opgelegd.

Ook geldt het volgende: Fietsers en bromfietsers kunnen nu bij de stoplichten bij rood rechts afslaan als dit wordt aangegeven. Met de veranderingen is er ook een nieuw “laadstation” -symbool voor parkeerplaatsen met een laadstation voor elektrische voertuigen. (sn)

Een Code95 opleiding Actualisering Vakbekwaamheid vind je op Vergelijknascholing.nl.

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Plaats op uw profiel: LinkedIn