Oudere chauffeurs raken vrijstelling voor Code 95 kwijt

01-08-2019

Rijbewijs Code95

Oudere beroepschauffeurs moeten alsnog verplicht nascholing gaan volgen om de Code 95 op hun rijbewijs te behouden. Wie dat niet doet raakt de Code 95 kwijt. De naar schatting 11.000 beroepschauffeurs voor wie dit geldt krijgen binnenkort een brief vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om ze te informeren.

De Ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 waarmee de Code 95 van beroepschauffeurs geboren voor 1 juli 1955 die geen nascholing hebben gevolgd wordt ingetrokken. De Parlementaire goedkeuring moet nog volgen. Eerder liet het ministerie weten dat de wetswijziging uiterlijk 1 januari 2020 moet ingaan. 

Minister Van Nieuwenhuizen van IenW neemt alvast een voorschot op het in werking treden van de wet door rijbewijshouders die persoonlijk met deze wetswijziging te maken krijgen per brief te informeren. “Dit gebeurt met name om de beroepschauffeurs onder hen te attenderen op de consequenties van de wetswijziging en hen aan te zetten tot actie, namelijk het volgen van nascholing”, valt te lezen in een brief van de bewindsvrouw aan de Kamer. 

De waarschuwingsbrief aan chauffeurs moet ervoor zorgen dat de zij op het moment dat de wetswijziging in werking treedt, beschikken over een geldige Code 95. 

Europese richtlijn

Voorheen werden chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 vrijgesteld van de verplichte nascholing. Zij kregen Code 95 op hun rijbewijs zonder hiervoor cursussen te hebben gevolgd. Dat was volgens de Europese richtlijn niet toegestaan. Per 1 juni 2015 is Nederland daarom gestopt met het verstrekken van de Code 95 aan deze groep chauffeurs. 

Dat was echter niet voldoende voor de Europese Commissie. Om te voorkomen dat deze zaak voor het Hof van Justitie belandt, kondigde minister Van Nieuwenhuizen vorig jaar juli aan dat de groep chauffeurs die de Code 95 cadeau kreeg, alsnog de schoolbanken in moet. De wetswijziging die dit verplicht stelt ligt nu klaar, de Ministerraad heeft ermee ingestemd. Na Parlementaire goedkeuring treedt de wet daadwerkelijk in werking. 

11.000 beroepschauffeurs

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat het om ongeveer 30.000 chauffeurs gaat die hiermee te maken zullen krijgen na inwerkingtreding, van wie ongeveer 11.000 beroepschauffeurs. Zij zullen alsnog op tijd nascholing moeten volgen om beroepsmatig te kunnen blijven rijden. De overige rijbewijshouders zijn alleen verplicht hun rijbewijs om te wisselen voor een exemplaar zonder Code 95.

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs voor het beroepsmatig besturen van een voertuig. De richtlijn Vakbekwaamheid waar de code toe hoort is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van minimaal 35 uur nascholing in vijf jaar tijd. 

Bron: Rijschoolpro.nl

Bekijk alle nieuwsberichten

Plaats op uw profiel: LinkedIn